Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Baba drożdżowa.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 4 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • 200g cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • ekstrakt z wanilii
  • spora garść rodzynek
  • odrobina masła

Do miseczki wlać mleko, dodać łyżeczkę cukru, drożdże oraz 2-3 łyżeczki mąki. Starannie rozmieszać. Jeśli trzeba, dodać jeszcze trochę mąki tak, aby zaczyn drożdżowy miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Następnie dodać zaczyn drożdżowy, oliwę i mąkę. Ciasto należy starannie wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Dodać rodzynki i dotąd wyrabiać ciasto, aż rodzynki wejdą do środka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, należy ponownie delikatnie je wyrobić i przełożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy. Z powrotem odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto ponownie trochę wyrośnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec przez około pół godziny.

Taka baba drożdżowa jest niezwykle delikatna, puszysta i smakowita. Można sobie maksymalnie dogodzić polewając ją gęstym lukrem. Kawałek pysznej drożdżówki wraz aromatyczną, gorącą kawą to doskonały duet na niespieszne, niedzielne śniadanie. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...