Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Babka piaskowa z rodzynkami.

Składniki:

  • 25 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 4 jajka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg rodzynek
  • 3 łyżki Cointreau
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kolejno jajka w całości, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystko razem starannie i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać alkohol, aromat waniliowy, rodzynki i wszystko razem wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki na babkę, z otworem w środku, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Należy parę minut wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już porządnie zrumienione na złoty kolor, jeśli tak sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, należy skończyć pieczenie przed czasem.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i delektować się każdym kęsem. Ciasto jest niezwykle proste, ale pyszne i delikatne w smaku. Doskonałe do poobiedniej herbatki. Polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...