Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Barszcz ukraiński.

Składniki:

  • 4 spore buraki czerwone
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka
  • por
  • 3 spore ziemniaki
  • ćwiartka średniej kapusty
  • pół szklanki fasoli
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka cukru
  • łyżka vegety
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól

Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, następnie gotować, aż będzie miękka. Wszystkie warzywa umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kosteczkę, pora cienko poszatkować, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować. Pokrojone warzywa wrzucić do 3-4 litrowego garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu 20 minut.

Następnie dorzucić fasolę i pokrojone w dość drobną kostkę buraczki i gotować dalsze 20 minut. Na koniec dodać vegetę, cukier, doprawić pieprzem i solą oraz zaprawić zupę mąką rozmieszaną ze śmietaną.

Dla uzyskania bardziej intensywnego, buraczkowego koloru do barszczu dorzucić także dobrze oczyszczonego, ale nie obranego sporego buraka podzielonego na ćwiartki. Wszystko razem jeszcze raz zagotować.

Barszcz podawać z posypaną natką pietruszki. Można także dorzucić do talerza ugotowane na twarde jajko i zjeść zupę z dodatkiem świeżego pieczywa. Taki barszcz to prawdziwa uczta i jednocześnie wspaniała rozgrzewka, gdy na dworze trzaskający mróz i śnieg. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...