Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Bigos staropolski.

Składniki:

  • pół kg żeberek wieprzowych, pół kg karkówki
  • pół kg wołowiny (z jakiejkolwiek części, zależnie od upodobań)
  • 1 duże pęto kiełbasy jałowcowej
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • pół kg słodkiej kapusty
  • 12 dużych pieczarek
  • 200g grzybów suszonych (rodzaj wedle uznania lub takie, które akurat są dostępne)
  • jedna duża cebula
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • 4 spore liście laurowe
  • sól, pieprz

Kapustę kiszoną odsączyć, jeżeli jest za kwaśna przepłukać wodą, poszatkować. Wrzucić do dużego garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać 2 listki laurowe, 3 łyżki oliwy i gotować pół godziny.

Mięso podzielić na nieduże kawałeczki i wraz z żeberkami obsmażyć w osobnym rondlu na złoty kolor. Dodać szklankę wody, 2 liście laurowe i dusić pod przykryciem 30-40 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na dużej patelni, a następnie dorzucić starte pieczarki. Smażyć15-20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem. Suszone grzyby, namoczone poprzedniego dnia szklanką wody odcedzić i poszatkować. Zachować wodę z moczenia.

Do gotującej się kapusty dodać podduszone wcześniej mięso z żeberkami, kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną na półplasterki, słodką kapustę, pieczarki, namoczone grzyby, śliwki i wodę z moczenia grzybów. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, jeśli to konieczne doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze pół godziny.

Bigos najlepiej jest przyrządzić dzień lub dwa wcześniej. Wtedy mięso wspaniale skruszeje, a cała potrawa będzie bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. W trakcie gotowania można dodać także szklankę czerwonego, półwytrawnego wina, bigos nabiera wtedy mocy zyskując ciekawego, winnego posmaku. Ja zdecydowanie wolę wersję bezalkoholową i jest to danie, które mimo, że nie należy do lekkostrawnych, niezmiennie darzę ogromnym uwielbieniem, szczególnie zimą, wieczorową porą. Miseczka pysznego, gorącego bigosu z pajdką prawdziwego, wiejskiego chleba z chrupiąca skórką i kieliszkiem ulubionego czerwonego wina to prawdziwy raj dla podniebienia. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...