Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Biszkopt ze śmietaną i owocami.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 250g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300ml śmietanki do ubijania
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe rumu
  • truskawki, brzoskwinie, winogrona bezpestkowe

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ubić sztywna pianę z dwóch białek i dodać do masy. Lekko wymieszać, a następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej drobną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez 25-30 minut. Upieczony na złoty kolor biszkopt odstawić do wystudzenia.

Przygotować poncz. Do soku pomarańczowego dodać rum, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać.

Wystudzony biszkopt podzielić płaskim nożem na dwie równe części. Obie części dokładnie i równomiernie nasączyć ponczem. Następnie na dolną cześć nałożyć dżem i gładko rozprowadzić po całej powierzchni. Na warstwę dżemu nałożyć wcześniej ubitą wraz z cukrem pudrem śmietanę. Na warstwie śmietany gęsto poukładać pokrojone w dość cienkie plasterki owoce. Na koniec przykryć wszystko drugą częścią biszkopta i lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ten wspaniały śmietankowo-owocowy biszkopt po prostu rozpływa się w ustach. Warto się trochę natrudzić, aby go przyrządzić. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...