Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Duszony schab z pieczarkami.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 12 sporych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • łyżka mąki krupczatki
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu, bazylii
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • sól, pieprz

Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie porządnie natrzeć dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą i pieprzem. Całość obsypać wszystkimi ziołami, a na końcu polać obficie oliwą z oliwek. Jeszcze raz porządnie wetrzeć całą marynatę w mięso. Tak zamarynowany schab wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem duszenia. Rozgrzać duży rondel z grubym dnem i krótko obsmażyć schab z obu stron wykorzystując całą oliwę z marynaty, następnie zmniejszyć ogień, podlać mięso szklanką wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia należy sprawdzić czy mięso w środku nie jest surowe. W tym celu nakłuwamy schab ostrym, cienkim szpikulcem i sprawdzamy czy soki z mięsa są różowe. Jeśli nie, to znak, aby wyjąć schab z rondla i dać mu odpocząć.

W czasie gdy schab będzie się studził, należy przygotować sos pieczarkowy. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Gdy cebula się lekko zrumieni dodać łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadzić. Do sosu dolać przecedzony przez sito wywar pozostały z duszenia schabu. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, tak, aby w sosie nie było grudek z mąki. Na tym etapie sos powinien być dość gęsty. Gdy zacznie delikatnie bulgotać dorzucić oczyszczone i dość drobno pokrojone pieczarki. Pieczarki dusić parę minut w sosie, mieszając od czasu do czasu, do momentu w którym puszczą sok. Po dokładnym wymieszaniu całości sos powinien uzyskać odpowiednią, ani zbyt gęstą i ani zbyt rzadką konsystencję.

Wystudzony schab pokroić delikatnie na plastry, o tej samej grubości, najlepiej 1 cm. Plastry schabu zanurzyć w przygotowanym sosie i dusić wszystko razem jeszcze 5 minut i danie gotowe.

Tak przyrządzony schab to wyborne, klasyczne danie. Doskonałe na uroczysty obiad. Świetnym dodatkiem mogą być młode ziemniaki z koperkiem oraz prawie każda surówka. Bardzo dobrze komponujące się z tym daniem dodatki to także ryż, kuskus lub kasza gryczana. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...