Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Gulasz z piersi kurzych.

Składniki:

  • 2 spore piersi z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • 8 dużych pieczarek
  • kubeczek kwaśnej śmietany (200ml)
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Piersi umyć, pokroić w średnie kostki, włożyć do marynaty z oliwy z oliwek, ziół, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Pieczarki wytrzeć ściereczką, poprzekrawać na pół, połówki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Cebulę posiekać w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w dość cienkie, ukośne plasterki.

Mięso obsmażyć na złoty kolor. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę i razem z pieczarkami i marchewką dodać do mięsa. Podlać szklanką wody i dusić na wolnym ogniu około pół godziny tak, aby warzywa były dostatecznie miękkie. Śmietankę wymieszać ze sporą łyżką mąki i powoli, ciągle mieszając wlać do gotującego się gulaszu. Wszystko razem ponownie zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, jeśli za rzadki, należy jeszcze chwilkę wszystko pogotować, bez przykrycia, tak aby płyn się lekko zredukował. Na koniec dodać 2-3 garście drobno poszatkowanej natki pietruszki i gotowe!

Pyszne danie, idealne dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie bardziej czasochłonnego posiłku. Świetnie komponuje się z ryżem i ziemniakami, ale także z makaronami. Mizeria, sałata ze śmietaną lub inna, prosta sałatka jest idealnym uzupełnieniem. Uwielbiam tego typu, uniwersalne dania.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...