Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Hummus.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka tachiny (masa z sezamu)
  • sól
  • parę listków natki pietruszki do przybrania

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wsypać do miseczki wraz z czosnkiem, tachiną, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt mdły dodać jeszcze trochę soku z cytryny i doprawić szczyptą soli. Można dodać także odrobinę więcej oliwy z oliwek jeśli preferujemy bardziej aksamitną konsystencję masy.

Przełożyć do miseczki. W środku zrobić niewielki dołek łyżką, do którego wlać łyżkę oliwy i przyozdobić świeżą natką pietruszki. Podawać z arabskim chlebkiem pita.

Podane proporcje są moją osobistą preferencją, w trakcie przyprawiania warto samemu poeksperymentować i popróbować, aby przekonać się jaka wersja najbardziej nam odpowiada. Zamiast ciecierzycy z puszki można też użyć suszonej, ale oczywiście należy namoczyć ją poprzedniego dnia, a następnie ugotować do miękkości. Ja osobiście wolę używać tę z puszki, bo zaoszczędzam wtedy dużo czasu, a w smaku nie ma żadnej różnicy.

Hummus jest fantastycznym, bardzo smacznym arabskim dipem. W towarzystwie świeżych warzyw lub prostych sałatek może stanowić świetny dodatek do grillowanych szaszłyków z kurczaka lub innych mięs. Prosty i szybki w wykonaniu jest doskonałą propozycją na letnie przyjęcie na świeżym powietrzu. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...