Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Kapuśniak.

Składniki:

  • dwa udźce kurze lub jedno udo indycze
  • 150g dobrego bekonu
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • 3÷4 średnie ziemniaki
  • ćwierć białej, surowej kapusty
  • mała cebulka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • łyżka suszonego koperku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 spore liście laurowe

Warzywa obrać, umyć, kapustę dość drobno poszatkować. Do sporego garnka wrzucić udka kurze, liście laurowe oraz wszystkie jarzyny oprócz kapusty i zalać trzema litrami wody. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kapustę i pogotować jeszcze około pół godziny. Na końcu przygotować zasmażkę z cebulki, drobno pokrojonego bekonu, mąki i dodać do zupy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i suszonymi ziołami. Pogotować jeszcze parę minut i pyszny kapuśniak gotowy.

Zamiast kurczaka można wykorzystać dobrą kiełbasę. Konsumpcję tej wspaniałej, treściwej zupy polecam razem z kawałkiem świeżego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...