Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Kluski śląskie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg mąki pszennej

Ziemniaki obrać i ugotować. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i wyrobić na gęstą masę. Formować kulki z wgłębieniem obtaczając na końcu w mące pszennej.

Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Po odsączeniu od razu podawać polane przysmażoną na oliwie z oliwek posiekaną cebulką lub boczkiem.

Same kluski z zasmażką to już wspaniała uczta, ale w towarzystwie bitek wołowych lub pieczonej karkówki w aromatycznym sosie danie staje się wprost niebiańskie!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...