Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Kopytka.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól

Ziemniaki ugotować, przestudzić i przecisnąć prze praskę. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z masą ziemniaczaną, dodać jajko i sól. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać i wyrobić. Uformować „puc” i odczekać ok. 1 godz.

Uformować z ciasta długie wałeczki i pokroić ukośnie tworząc kształt kopytek. Wrzucać do wrzątku i poczekać, aż wypłyną na wierzch. Podawać do obiadu z mięsem i surówkami lub osobno, np. z bułką tartą. Właściwie nie ma znaczenia jak je podamy, same w sobie są fantastyczne i zawsze chce się zjeść ich więcej.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...