Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Łosoś w galarecie.

Składniki:

  • 3 dzwonki łososia
  • duża marchewka
  • pół pietruszki
  • mały seler i por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • dwa jajka
  • pół kubka groszku
  • żelatyna

Jarzyny obrać, umyć i wszystko włożyć do średniego garnka. Zalać trzema litrami wody, dodać liście laurowe i pokrojony czosnek. Ugotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu wrzucić starannie umyte dzwonki łososia i pogotować ok. 7-8 minut, aż mięso ryby będzie dobrze ścięte. Następnie wyłożyć łososia na talerz i ostudzić. Po ostudzeniu obrać dzwonki ze skóry, odrzucić bardziej tłuste kawałki i dokładnie wyjąć wszystkie ości. Tak przygotowaną rybę ułożyć w mniejszych kawałkach w sporym, płaskim naczyniu.

Wcześniej ugotować na twardo 2 jajka, pokroić w równe, ładne plasterki i dołożyć do salaterki z rybą. Z bulionu wyjąć marchew, pokroić ukośne talarki i przyozdobić całe danie. Na końcu posypać wszystko dwoma lub trzema łyżkami zielonego groszku. Możemy wcześniej ugotować trochę groszku z mrożonki lub użyć takiego z puszki. Teraz wystarczy tylko dokładnie przecedzić, najlepiej przez gazę gorący bulion i dodać żelatyny w odpowiedniej proporcji. Galaretkę należy bardzo starannie wymieszać, aby wszystko się dobrze rozpuściło.

Zalać łososia tak, aby ani ryba, ani dekoracja nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Bulion należy wlewać bardzo ostrożnie i powoli, aby nie naruszyć struktury poukładanych kawałków ryby, warzyw i jajek. Po wystudzeniu, wstawić salaterkę do lodówki i poczekać, aż galareta porządnie stężeje.

Podawać w małych porcjach, przewróconych spodem do góry tak, aby na talerzu widać było gładki, kolorowy kawałek galarety. Można posypać danie świeżo siekaną natką pietruszki i obowiązkowo skropić całość sokiem z cytryny. Do tego polecam kromkę świeżej bagietki z masłem. Danie wygląda bardzo efektownie, a do tego wybornie smakuje. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...