Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Minestrone, włoska zupa jarzynowa.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduży kawałek białej kapusty
  • 1 spory ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 2 pomidory
  • 10 dkg zielonego groszku
  • 10 dkg białej fasoli z puszki
  • 5 dkg wędzonego boczku
  • 2 litry lekkiego rosołu mięsnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy
  • natka pietruszki
  • parę gałązek bazylii, tymianku, rozmarynu
  • sól, pieprz

Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Jarzyny umyć i drobno pokroić. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Dodać twardsze jarzyny (ziemniak, marchewki, pietruszkę, seler naciowy). Poddusić 10 minut, a następnie dodać jarzyny miękkie (pomidory obrane ze skórki, groszek, białą fasolę, kapustę, pory) i dusić razem 5-10 minut.

Wlać rosół, dodać zioła, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około pół godziny. Wyjąć zioła, przyprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką i gotowe!

Za sprawą tak wielu warzyw i ziół zupa jest niezwykle aromatyczna i wspaniale smakuje. Kawałek włoskiej ciabatty będzie świetnym uzupełnieniem. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...