Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Młoda kapusta z wędzonym boczkiem.

Składniki:

  • średnia młoda kapusta
  • 150g dobrego wędzonego boczku
  • pęczek koperku
  • spora cebula
  • łyżka mąki
  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Kapustę dość drobno poszatkować, wrzucić razem z liśćmi laurowymi do garnka, dolać pół litra wody i gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie (dwie łyżki oliwy wystarczy). Dodać pokrojony w drobną kosteczkę boczek i chwilkę smażyć, aż się lekko zrumieni. Następnie dodać łyżkę mąki, rozprowadzić starannie z cebulą i boczkiem. Zasmażkę dodać do miękkiej kapusty i dobrze wymieszać tak, aby powstał delikatny sos. Pogotować jeszcze 3 minuty. Na koniec dodać sporą garść drobno posiekanego koperku i doprawić solą i pieprzem.

Młoda kapusta tak przyrządzona zawsze jest bardzo smaczna. W towarzystwie młodych ziemniaczków i kotleta schabowego prosto z rusztu staje się po prostu poezją!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...