Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Omlet na słodko.

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół kubka mąki
  • trochę mleka
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego

Żółtko oddzielić od białka, dodać trochę mleka ( 1/3 szklanki) i roztrzepać. Wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest trochę za gęste dodać mleko, jeśli za rzadkie należy dodać trochę mąki. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać, ale niezbyt dokładnie, tak aby było widać smugi białka.

Wlać ostrożnie na sporą patelnię i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód omleta uzyska złoty kolor należy go sprawnie, ale delikatnie przewrócić na drugą stronę, tak aby go nie uszkodzić. Gdy omlet obrumieni się z drugiej strony, zdjąć z patelni i podawać z jakimkolwiek dobrym dżemem lub ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami, malinami czy jagodami polanymi śmietanką.

Nie jest to dietetyczna propozycja, ale za całą pewnością niebiańsko smakuje.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...