Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Pieczony łosoś w sosie koperkowym.

Składniki:

  • filet z łososia
  • kubeczek kwaśnej śmietany (200 ml)
  • dwie łyżki masła
  • półtorej szklanki bulionu z warzyw
  • spora łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży koperek

Łososia skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez ok. 20 minut. Należy zawsze sprawdzić czy mięso nie jest surowe w środku, w razie potrzeby zostawić na ciut dłużej.

W międzyczasie przygotować sos koperkowy. W małym rondelku rozpuścić masło i rozprowadzić z mąką. Następnie dolać bulion i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Dolać śmietanę i wsypać pół kubka drobno posiekanego koperku. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Upieczonego łososia polać sosem. Proste w wykonaniu, niebiańsko pyszne danie.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...