Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Pierogi leniwe.

Składniki:

  • 30 dkg półtłustego sera białego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Stolnicę posypać mąką, ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko i zagnieść miękkie ciasto. Zrobić grubszy wałek, spłaszczyć go lekko i pokroić na ukośne kawałki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Odsączyć i od razu podawać z przysmażoną na maśle bułką tartą lub posypane cukrem i okraszone masłem.

Do ciasta można też dodać całe jajko, ale wtedy należy je zagnieść dodając dodatkowe 2 łyżki mąki.

Pierogi leniwe to danie, które zawsze będzie dla mnie absolutnym hitem. Przyrządza się je błyskawicznie, są przepyszne i do tego zdrowe. W wersji mniej dietetycznej można je również podać polane śmietanką z dodatkiem mocno posłodzonych świeżych truskawek. Po prostu poezja!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...