Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Pierś indycza w śmietanowym sosie pietruszkowym.

Składniki:

  • duża indycza pierś
  • kubeczek kwaśnej śmietany (200 ml)
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • suszona kolendra
  • sól, biały pieprz

Pierś umyć, pokroić w równe plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć ziołami (ja daję po pół łyżeczki każdego rodzaju), natrzeć solą i pieprzem i pozostawić w lodówce na 3 godziny. Następnie obsmażyć plastry z obu stron na złoty kolor, dolać szklankę wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu 40 minut.

Pod koniec duszenia przygotować sos. Do śmietany dodać mąkę i starannie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać do mięsa i dokładnie rozprowadzić. Jeśli sos okaże się ciut za gęsty należy dolać nieco bulionu warzywnego. Delikatnie mieszając poczekać do momentu aż mięso z sosem ponownie zacznie się gotować. Na końcu dodać pół kubka drobno posiekanej natki pietruszki i gotowe.

Tak przyrządzona pierś jest bardzo krucha i delikatna w smaku. Po prostu poezja.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...