Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Placek drożdżowy z dżemem jagodowym i kruszonką.

Składniki:

  • 50g drożdży
  • 500g mąki
  • 120g masła
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 300g dobrego dżemu jagodowego
Składniki na kruszonkę:

  • 190g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła

Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, odrobiną mleka i mąki tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietanki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Gdy zaczyn wyrośnie wymieszać z czterema żółtkami, mlekiem i esencją waniliową. Stopniowo dodawać przesianą mąkę cały czas delikatnie mieszając oraz stopione, wystudzone masło. Ciasto starannie wymieszać do momentu, aż zacznie odstawać od łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć do sporej, prostokątnej brytfanny uprzednio wysmarowanej masłem. Ponownie odstawić do wyrastania.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, a następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Szybko wmieszać masło palcami tak, aby składniki połączyły się i jednocześnie utworzyły nieregularne grudki.

Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wierzch delikatnie posmarować dżemem jagodowym, a całość obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 30 minut.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...