Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 6-7 sporych ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 2 łyżki mąki
  • pół małej cebulki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy

Ziemniaki utrzeć na tarce, nadmiar wody (około pół kubka) odlać. Dodać mleko, jajko, mąkę, startą na tarce cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Formować na patelni po parę niedużych placuszków, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.

Podawać gorące, posypane cukrem. W obecnych czasach placki mogą się wydawać niezmiernie nudnym i niezbyt atrakcyjnym daniem, ale ja zawsze będę je uwielbiać. Są po prostu przepyszne!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...