Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Polędwiczka wieprzowa w białym sosie ze świeżą miętą i kolendrą.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kubeczek kwaśnej śmietany 200 ml
  • olej słonecznikowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeża kolendra i mięta
  • biały pieprz, sól
  • pół łyżeczki suszonego tymianku i oregano
  • łyżka mąki

Polędwiczki pokroić w równe „ talarki” i obsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Oprószyć suszonymi ziołami, dodać drobno poszatkowany czosnek, podlać odrobiną wody (niecała szklanka) i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około pół godziny). Śmietanę delikatnie połączyć z mąką i wymieszać tak, aby uzyskać gładką masę bez grudek. Dodać do duszącego się mięsa i wszystko razem delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać dwie spore garści drobno pokrojonej kolendry i niedużą garść listków mięty. Wymieszać z białym sosem i gotowe!

Polędwiczka jest cudownie krucha, delikatna, a całe danie niesamowicie aromatyczne. Do tego świetnie się komponuje ryż lub młode ziemniaki. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...