Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Racuchy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej słonecznikowy

Drożdże rozrobić z odrobiną mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki , wyrobić na gładką masę o konsystencji śmietany. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka roztrzepać z mlekiem, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę i dobrze razem wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na tyle, aby podwoiło swoją objętość.

Następnie formować z ciasta łyżką stołową nieduże placuszki i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Gorące posypać cukrem pudem i zajadać!

Pyszne, gorące racuchy zawsze poprawią humor, szczególnie w długi, zimowy wieczór.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...