Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Risotto z soczewicą.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • szklanka soczewicy
  • 2 duże cebule
  • olej kukurydziany
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Soczewicę wrzucić do sporego rondla, zalać wodą (2 i pół szklanki) i zagotować. Kiedy woda zawrze, gotować chwilkę, aż będzie prawie miękka. Następnie dosypać ryż i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki i całkowicie wchłonie wodę. Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka z łyżką oleju z puszki i wszystko delikatnie przemieszać. Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na oleju, na chrupko. Krążki wyłożyć na wierzch risotto, a całość posypać drobno posiekaną natką pietruszką. Na koniec obficie skropić sokiem z cytryny i gotowe!

To pyszna, zdrowa i bardzo pożywna potrawa. Świetnie się sprawdza jako samodzielne danie, ale można oczywiście serwować ją z mięsem, na przykład delikatnie uduszonymi udźcami kurzymi. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...