Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Roladki z piersi kurzych.

Składniki:

  • 2 ÷ 3 duże piersi z kurczaka
  • garść suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
  • słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
  • 200g dobrego bekonu lub niezbyt tłustego boczku
  • parę ząbków czosnku
  • pieprz kajeński, świeżo mielony
  • świeży tymianek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

Piersi umyć, skropić sowicie oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, posypać oregano i świeżym tymiankiem (równie dobrze można użyć suszonego), a na końcu natrzeć rozgniecionymi trzema lub czterema ząbkami czosnku. W takiej marynacie pozostawić mięso, oczywiście w lodówce na 3-4 godziny.

Po wyjęciu mięsa z marynaty, naciąć piersi w ten sposób, aby utworzyć niedużą kieszonkę. Nadziać piersi w równych ilościach suszonymi pomidorami oraz morelkami, do smaku dołożyć po jednej śliwce. Mięso należy zgrabnie zawinąć i związać sznureczkiem lub można też ścisło spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę owinąć dwoma lub trzema plastrami bekonu. Tak przygotowane mięso obsmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać niewielką ilością wody (powiedzmy ¾ kubka) i dusić pod przykryciem, na małym ogniu 40 minut.

Po wystudzeniu, zdjąć z mięsa sznureczek lub wyjąć wykałaczki i ostrym nożem pokroić w ładne, równe plastry. Tak przygotowane mięso wygląda niezwykle efektownie. Dzięki bekonowi pierś jest bardzo soczysta, a każdy kęs wprost rozpływa się w ustach!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...