Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Rosół.

Składniki:

  • nieduże kurczę (około 1 kg) lub 3-4 spore udźce kurze (tj. udziec razem z nóżką) lub 2-3 indycze
  • 2 marchewki
  • spora pietruszka
  • por
  • pół niedużej cebuli
  • średni seler
  • parę gałązek naci z pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • drobno posiekany koperek
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa obrać, umyć i wraz z mięsem wrzucić do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać czosnek i gałązki naci z pietruszki. Po ugotowaniu rosół doprawić solą i pieprzem i starannie przecedzić zachowując mięso i marchewkę. Podawać z dowolnym makaronem, z drobnymi kawałeczkami mięsa (można pokroić je w paseczki) i marchewką pokrojoną w ukośne plasterki. Całość posypać posiekanym koperkiem.

Rosół to najprostsza zupa świata, którą można błyskawicznie przyrządzić. Oczywiście można ją modyfikować na wiele sposobów i podawać z kluseczkami lanymi albo pulpecikami mięsnymi lub serowymi. Smak i aromat rosołu zależy od użytych składników, a przede wszystkim mięsa. Kurczaka czy indyka można zastąpić np. kawałkiem mostka wołowego, pręgi lub rostbefu. Aromat rosołu można wzmocnić dodając świeże zioła takie jak tymianek lub oregano. Wszystko jest kwestią preferencji, ja osobiście najbardziej lubię i polecam wyżej opisaną, klasyczną wersję rosołu drobiowego. Zawsze świetnie smakuje, a w chłodne dni niezawodnie rozgrzewa. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...