Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Ruskie pierogi.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • łyżka oleju
  • odrobina wody
Składniki na farsz:

  • 300g białego, półtłustego sera
  • pół kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Ugotować ziemniaki, ostudzić i przepuścić przez praskę. Dodać ser rozdrobniony widelcem oraz cebulę wcześniej poszatkowaną w drobną kostkę i przesmażoną na oleju roślinnym. Farsz dobrze wymieszać i na koniec doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.

Na stolnicę wysypać mąkę, na środku uformować dołek, do którego wlać żółtko i olej. Zagarnąć mąkę i powoli wymieszać. Znowu uformować dołek i wlać trochę wody, powiedzmy pół filiżanki. Zagnieść ciasto i wyrabiać dotąd, aż będzie miękkie i elastyczne.

Uformować kulę i cienko rozwałkować. Powycinać krążki, a następnie na każdy nakładać trochę farszu. Zlepić krążek ciasta brzegami formując zgrabny pierożek. Można brzegi krążka smarować odrobiną wody, aby łatwiej się zlepiały i nie rozpadały. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i chwilkę gotować, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

Podawać z przysmażanym boczkiem lub cebulką. Pierogi jeszcze nigdy mi się nie przejadły. Zawsze są przepyszne i miło jest raz na jakiś czas zafundować sobie taki tradycyjny, kulinarny rarytas.

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...