Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Rybne risotto.

Składniki:

  • filet z łososia (200-300 g)
  • filet z tuńczyka (podobnie)
  • 1 cebulka
  • żółta i czerwona papryczka
  • mała cukinia
  • sok z jednej cytryny
  • sól, biały pieprz
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • oregano
  • 250g ryżu

Filety rybne lub dzwonki usmażyć na patelni lub upiec na grillu, tak aby mięso było ścięte, miękkie i soczyste. Na patelni należy obsmażyć rybę z obu stron, na złoty kolor, mniej więcej po 3-5 minut z każdej strony, zależnie od grubości kawałka. Na grillu, w wysokiej temperaturze ryba powinna się upiec w 8-10 minut. Rybę odstawić do wystygnięcia. Jeśli użyte były dzwonki rybę należy obrać ze skóry, wyjąć ości i podzielić na małe kawałeczki.

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Papryczki i cukinię pokroić na małe kosteczki, dodać do zeszklonej cebulki i wszystko razem smażyć 5-7 minut. Warzywa powinny się lekko podsmażyć, ale muszą pozostać chrupkie Wcześniej ugotować ryż. Podaną ilość zalać wodą ( pół litra), dodać łyżkę jakiegokolwiek roślinnego oleju, doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu ryż należy gotować na wolnym ogniu 15 minut.

Do gotowego ryżu dodać kawałeczki ryby, podsmażone warzywa, po łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i kolendry oraz oregano. Wszystko delikatnie przemieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na koniec podgrzać króciutko na wolnym ogniu i od razu podawać.

Bardzo smaczne, nieskomplikowane w wykonaniu danie, które można błyskawicznie przygotować. Oczywiście pod warunkiem, że dysponujemy świeżymi rybami. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...