Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Sałatka nikozyjska z tuńczykiem.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • 4 spore, ładne pomidory
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • średnia cebula
  • czarne oliwki ( pełen kubek)
Składniki na sos:

  • ząbek czosnku
  • olej odsączony z tuńczyka
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sałatę dokładnie umyć, porwać na drobne kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w cienkie talarki. Jajka pokroić w ćwiartki. W dużej salaterce ułożyć na dnie warstwę sałaty, następnie trochę cebuli, parę cząstek pomidorów i jajek i kawałki tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Na koniec dorzucić parę oliwek. W ten sposób ułożyć kolejne, 2-3 warstwy. Tej sałatki absolutnie nie mieszamy, pozostaje ona ułożona właśnie w ten, warstwowy sposób, dzięki czemu wygląda bardzo efektownie i kolorowo jeśli użyjemy szklanej, przeźroczystej misy.

Na koniec należy przygotować sos. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, połączyć z olejem, sokiem z cytryny, majonezem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min.

Świetna, stosunkowo sycąca sałatka. Idealna na lato, kiedy ma się ochotę zjeść coś lekkiego. Polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...