- 50 dkg krewetek koktajlowych (mogą być z mrożonki)
- 30 dkg ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały słoiczek zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 2 lub 3 łyżki groszku
- 1 mała cebulka
- garść świeżego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ryż ugotować na sypko, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Surowe krewetki (bądź z mrożonki) wrzucić do wrzątku, chwile pogotować, a następnie odsączyć i ostudzić. Cebulkę drobno posiekać, oliwki pokroić na małe talarki., koperek drobno posiekać.
Do ryżu dodać krewetki, groszek, cebulkę, oliwki i koperek. Wszystko delikatnie przemieszać. Następnie dodać majonez, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem dobrze jest odstawić sałatkę na pół godziny do lodówki. Jest to fantastyczna propozycja na szybki, lekki a zarazem pożywny posiłek latem. I oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała, że wybornie smakuje. Gorąco polecam!