Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Śledź z pierzynką.

Składniki:

  • 2 tacki śledzi matijas
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 4 jajka
  • 4 średnie ogóreczki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • Parę gałązek świeżego koperku

Śledzie pokroić na kwadraty i wraz z oliwą przełożyć do salaterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i wymieszać ze śledziem tak, aby cebula była dokładnie pokryta olejem. Jeśli oleju będzie za mało dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

W między czasie ugotować jajka na twardo, wystudzić i dość grubo pokroić. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z jajkami, dodać majonez i razem wszystko wymieszać. Wyjąć śledzie z lodówki, na wierzchu ułożyć „pierzynkę” z jajek i ogórków, wierzch ozdobić koperkiem i gotowe!

Miłośnicy śledzia na pewno polubią tę propozycję. Wszystkie składniki łączą się w bardzo smaczną kompozycję i razem z kawałkiem dobrego, pełnoziarnistego pieczywa tworzą wspaniałą, zimną zakąskę. Polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...