Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Świąteczny piernik.

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • pół szklanki miodu
  • półtorej łyżeczki przyprawy do piernika
  • półtorej łyżeczki kakao
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • pół szklanki rodzynek
  • tabliczka czekolady o 70% zawartości kakao (ja najchętniej używam czekolady Lindt)
  • 250ml kremowej śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać miód i kakao. Przesianą mąkę powoli dodawać do jajecznej masy. W trakcie ucierania dodać śmietanę (jeśli ktoś uciera ciasto ręcznie będzie na pewno łatwiej, bo masa przy takiej ilości mąki jest bardzo gęsta). Na końcu dodać przyprawę do pierników, sodę i rodzynki. Ciasto przełożyć do podłużnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około półtorej godziny

W międzyczasie pokroić niezbyt drobno orzechy i migdały. Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać śmietankę, cukier puder i bardzo dokładnie wymieszać. Polewa powinna być jednolita i gładka. Ostudzony piernik polać ciepłą polewą i posypać mieszanką orzechowo-migdałową.

Piernik jest niezwykle aromatyczny i oczywiście przepyszny. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...