Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Sznycle wieprzowe z czosnkiem i ziołami.

Składniki:

  • 6-8 gotowych sznycli
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek, oregano, majeranek, rozmaryn (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pół kubka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Na początku przygotować marynatę. Czosnek drobniutko posiekać, przygotować mniej więcej po łyżce stołowej listków tymianku, majeranku i oregano. Wszystko zmieszać z oliwą, dorzucić parę gałązek rozmarynu.

Sznycle porządnie stłuc tłuczkiem, następnie obsypać solą i świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć porządnie marynatą z obu stron. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Najlepiej jest zamarynować mięso wieczorem, tak aby następnego dnia było już gotowe do przyrządzenia.

Po wyjęciu z marynaty mięso smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 -50 minut. Mięso powinno być delikatne i kruche. Większość wody w trakcie duszenia odparowuje, a na dnie rondla pozostaje gęstawy sos.

Sznycle są pyszne i bardzo aromatyczne. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków puree i gotowanej młodej kapusty z koperkiem. Polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...