Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Tuńczyk zapiekany z pomidorami.

Składniki:

  • 1kg świeżego tuńczyka (najlepsze są poprzecznie krojone steki)
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół średniej cebulki
  • odrobina parmezanu
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Tuńczyka pokroić w grubsze paski lub w plastry. Ułożyć w żaroodpornej formie, skropić porządnie sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pomidory, czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać i posypać nimi tuńczyka. Wszystko razem skropić oliwą z oliwek, na wierzchu posypać świeżo startymi, drobniutkimi wiórkami parmezanu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekać około 15-20 minut. Należy uważać, aby nie przegapić momentu, w którym tuńczyk wciąż jest miękki i soczysty, ale mięso jest już ścięte. W przeciwnym razie ryba będzie zbita i sucha. Właściwie upieczony tuńczyk jest miękki i delikatny.

Danie możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniałym dopełnieniem są pieczone ziemniaki i sałata z mieszanki młodych liści różnych sałat. To doskonała propozycja na upalne lato. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...