Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Warzywna paella z kiełbaską chorizo.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie
  • ¾ kubka czarnych oliwek bez pestek
  • 150g kiełbaski chorizo
  • świeża natka pietruszki, kolendra, bazylia
  • kubek ryżu basmati
  • bulion drobiowy
  • pół kubka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Paprykę pokroić na duże kawałki, a kiełbaskę w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w sporą kostkę. Pokrojone warzywa wraz z pomidorami i chorizo wrzucić na rozgrzaną oliwę w dużym rondlu i podsmażyć, aż cebula się zrumieni.

Wsypać ryż i wymieszać, tak, aby ziarenka ryżu oblepiły się tłuszczem. Następnie wlać 2 szklanki bulionu drobiowego, dodać paprykę, 2 spore garści drobno posiekanych ziół, oliwki i przecier pomidorowy. Wszystko jeszcze raz wymieszać i dusić na małym ogniu około pół godziny. Pod koniec duszenia sprawdzić czy ryż całkowicie wchłonął płyn i czy jest miękki. Jeśli wciąż jest twardawy, dolać pół szklanki bulionu i dalej wszystko dusić na bardzo małym ogniu. Gdy ryż będzie miękki, doprawić solą i pieprzem i gotowe.

Wspaniałe, aromatyczne danie, które można potraktować jako niezależny posiłek lub rewelacyjny dodatek do drobiu lub owoców morza oraz świeżych sałat. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...