Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Wyborne kurczę pieczone z morelowym nadzieniem.

Składniki:

  • duży kurak (około 2 kg)
  • sproszkowany szafran
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • masło
Nadzienie:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka ryżu basmati
  • 2 wątróbki kurze
  • 10 niedużych suszonych morelek
  • spora garść rodzynek
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Dobrze przepłukany ryż wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż stanie się półtwardy. Odstawić, dodać trochę masła, wymieszać i przestudzić.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i usmażyć wątróbki z obu stron na złoty kolor, tak aby w środku pozostały różowe. Odstawić do wystudzenia, a następnie drobno pokroić. Do ryżu dodać drobno pokrojone morelki, wątróbkę, rodzynki, natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie powinno być dość kleiste. Uformować sporą kulę i ciasno upakować we wnętrzu kurczaka. Koniec otworu „zatkać” sporą, odkrojoną od twardego jabłka piętką, tak aby nadzienie nie wypadało ze środka w trakcie pieczenia. Następnie kurczaka pokropić oliwą, ponacinać skórę w paru miejscach, wetkać gałązki rozmarynu i natrzeć sproszkowanym, żółtym szafranem oraz listkami tymianku. Na końcu posolić i obłożyć piórkami twardego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 2 godziny, aż skórka stanie się chrupka i nabierze pięknego, złocistego koloru, a mięso w środku pozostanie soczyste.

Kurczak z dodatkiem delikatnego, słodkawego nadzienia jest naprawdę wyborny. Doskonałym dodatkiem mogą być pieczone ziemniaki i każdy rodzaj świeżej sałaty. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...