Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Wykwintna szarlotka.

Składniki:

  • 12 średnich jabłek
  • 50 dkg mąki tortowej, najlepiej szymanowskiej
  • 25 dkg cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno zmielonej bułki tartej
  • łyżka cukru pudru
  • płaska łyżka budyniu śmietankowego

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobne cząstki. Wrzucić do garnka, podlać szklanką wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż całkowicie się rozpadną. Kiedy z jabłek powstanie mus, pogotować jeszcze chwilę bez przykrycia, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Jeśli mus jabłeczny jest kwaskowy w smaku należy dodać trochę cukru, 1-2 łyżki, stosownie do upodobań. Po wystudzeniu do masy jabłecznej dodać 2 łyżki bułki tartej i starannie wymieszać. Mus gotowy.

Miękkie masło pokroić w cząstki i posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki z masłem i wszystko razem lekko zagnieść.

Kawałek ciasta uciąć (troszkę mniej niż jedną trzecią), zawinąć w folię i odłożyć do zamrażalnika. Sporą brytfannę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto delikatnie rozwałkować, na grubość około 1,5 cm, tak, aby uformował się kształt prostokątnej formy użytej do pieczenia ciasta. Ciasto delikatnie owinąć wokół wałka, przenieść nad brytfannę i rozwijając ułożyć w przygotowanej formie. Tym sposobem cały spód brytfanny powinien być wyłożony ciastem. Ciasto włożyć do nagrzanego do 170ºC piekarnika na około 20 minut. Upiec na złoty kolor.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać łyżkę cukru pudru i razem zmiksować. Następnie dodać łyżkę budyniu śmietankowego i ponownie zmiksować.

Na upieczony spód szarlotki wyłożyć równomiernie masę jabłeczną. Masę pokryć pianą z białek. Wierzch ciasta posypać startymi na tarce o grubych oczkach wiórkami uprzednio zamrożonego ciasta tak, aby równomiernie pokryły warstwę piany. Włożyć do piekarnika w tej samej temperaturze na 30 minut.

Po upieczeniu niemalże od razu można delektować się tym niebiańskim, ciepłym ciastem. Taka szarlotka to absolutna ambrozja, która dosłownie rozpływa się w ustach. Minusem jest to, że niestety błyskawicznie znika, ale mimo tego gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...