Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Zapiekane dorady.

Składniki:

  • 4-5 niedużych, oczyszczonych dorad
  • 1 cytryna
  • 1 duży pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeże oregano
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sprawione ryby opłukać, obsuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w żaroodpornej, prostokątnej formie. Pomidora i cytrynę umyć, pokroić w plasterki i ułożyć je równomiernie między rybami. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki starannie posiekać. Obsypać dorady czosnkiem, natką pietruszki i listkami oregano. Doprawić solą i pieprzem.

Sok z cytryny dobrze wymieszać z 6 łyżkami oliwy z oliwek (najlepiej przez wytrząsanie w słoiczku) i polać nim ryby. Dobrze jest porządnie rozsmarować palcami emulsję oliwno-cytrynową wraz z ziołami i czosnkiem tak, aby dorady były wszystkim równomiernie otoczone.

Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekać ryby przez 30-35 minut. Upieczone wraz z ziołami i czosnkiem dorady są cudownie aromatycznie, a ich delikatne, białe mięso rozpływa się w ustach. To wspaniałe danie na lato, ale myślę, że równie dobrze może być wyśmienitą propozycją świąteczną. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...