Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Żeberka z miodem.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże zioła: 3-4 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmarynu, 4-5 listków szałwii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki miodu
  • pieprz kajeński, sól
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotować marynatę ze świeżych ziół (jeśli nie mamy świeżych, użyć suszonych – po płaskiej łyżeczce każdego rodzaju), pozostałych przypraw, czosnku przeciśniętego przez praskę, miodu, soku z cytryny i oliwy. Pojedyncze żeberka starannie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 3 godziny.

Następnie wrzucić do płaskiego mocno rozgrzanego rondla i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dodać pół szklanki wody i dusić około 45 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać czy woda kompletnie nie wyparowała, jeśli jest jej bardzo mało, należy ponownie odrobinę dolać. Pod koniec duszenia, kiedy mięso jest miękkie woda powinna prawie całkowicie wyparować, a na dnie rondla pozostanie dość kleisty sos z marynaty.

Takie żeberka to po prostu rozkosz dla podniebienia. Do tego wspaniale się komponują gotowane lub upieczone w mundurkach ziemniaki. Smacznego!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...