Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Zupa brokułowa.

Składniki:

  • 2 spore brokuły
  • 300g pieczonego mięsa (kurczaka, indyka, schabu)
  • 1 spora marchew
  • mała pietruszka
  • mały seler
  • średnia cebulka
  • ząbek czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • łyżka mąki
  • odrobina oliwy z oliwek (niekoniecznie z pierwszego tłoczenia)
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w wąskie paseczki, warzywa umyć, obrać, ziemniaki pokroić w dość drobną kostkę i wszystko wrzucić do sporego garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe i gotować, około 30 minut, aż jarzyny zmiękną.

Z wywaru wyjąć marchew, pietruszkę i selera i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucić z powrotem wrzucić do zupy wraz z brokułem podzielonym na małe różyczki. Gotować kolejne 5 minut.

Na patelni zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem, dodać mąkę, przemieszać, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać zasmażkę do zupy, delikatnie rozprowadzić, tak, by nie uszkodzić różyczek brokułu i ponownie zagotować. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Spora ilość brokułów w jarzynowym bulionie tworzy silny warzywny akcent, zaś pieczone mięso dodaje zupie szczególnej wyrazistości. To wyśmienita zupa o wspaniałym aromacie. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...