Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Zupa ogórkowa.

Składniki:

  • 3-4 udka kurze bez skóry, wydrylowane z kości
  • 2 spore marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • mały por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5-6 sporych ogórków kiszonych wraz z sokiem z kiszenia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietanki
  • łyżka mąki

Udka pokroić w wąskie paseczki, warzywa umyć, obrać, ziemniaki pokroić w średnie kostki i wszystko razem włożyć do 3- 4 litrowego garnka. Zalać dwoma litrami wody i gotować około pół godziny, aż mięso i jarzyny zmiękną.

W międzyczasie obrać ogórki ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z zupy wyłowić marchew, pietruszkę, selera i pora. Pora odłożyć, a resztę warzyw pokroić w drobną kosteczkę i z powrotem przełożyć do garnka wraz ze startymi ogórkami. Dolać szklankę soku z kiszenia ogórków, doprawić solą i pieprzem i pogotować 10 minut.

Śmietankę dobrze wymieszać z mąką tak, aby w zaprawie nie było grudek. Powoli dolać do zupy ciągle mieszając. Zupę doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Jeśli zupa jest za mało kwaskowa dodać jeszcze trochę soku z kiszenia.

Zupę ogórkową można równie dobrze ugotować na innym mięsie lub na kości, zależnie od tego co kto lubi. Podawać ze świeżą bułeczką lub chlebem. To jedna z moich ulubionych, tradycyjnych polskich zup, którą niezmiennie uwielbiam i pochłaniam w każdej ilości. Jest po prostu przepyszna. Gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...