Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Zupa pieczarkowa krem.

Składniki:

  • 10 średnich pieczarek
  • 1 spora marchew
  • mały seler
  • 1 mały por
  • 2 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 250 ml kwaśnej śmietanki
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa o smaku grzybowym (ja używam Knorra)

Pieczarki przetrzeć ściereczką i pokroić w plastry, pozostałe jarzyny obrać, umyć i pokroić w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do 3 litrowego garnka i zalać wodą, dodać kostkę bulionową i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Następnie wszystko zmiksować, zupa powinna mieć konsystencję kremu. Dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę podajemy w kokilkach, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Można do tego dołożyć na wierzch parę kosteczek z usmażonej na oliwie z oliwek kromki bułki lub innego pieczywa doprawionej suszonym oregano, bazylią pieprzem i solą. Palce lizać, gorąco polecam!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...