Dobre-przepisy.pl - Strona pełna dobrych przepisów.

RSS:
Przepisy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

Składniki:

  • 12-15 ładnych, dojrzałych, średniej wielkości pomidorów
  • pół średniego selera
  • duża marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • udko kurze lub indycze, bądź inny kawałek mięsa, to co akurat mamy w lodówce
  • sól, pieprz
  • dwie łyżeczki mąki

Wszystkie warzywa starannie umyć, obrać i razem z mięsem wrzucić do 3-litrowego garnka i zalać dwoma litrami wody. Dodać liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem i gotować około godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ugotowany bulion należy starannie przecedzić, aby pozostał nam jedynie klarowny płyn.

Wcześniej porządnie umyć pomidory, pokroić na cząstki i wrzucić do osobnego garnka, podlać odrobiną wody (niecała szklanka czy kubek) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 15 minut. Rozgotowane pomidory wrzucać chochlą na sitko o dość gęstym splocie (najlepsze jest do tego druciane, jest sztywne, dzięki czemu bardzo wygodnie się w nim uciera) i przecierać, najlepiej drewnianym wałeczkiem, takim jakiego używamy do ręcznego ucierania ciasta. Przetarty sos pomidorowy dolać do przecedzonego bulionu. Jeśli zupa będzie za mało intensywna w smaku (wszystko zależy od pomidorów) można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub szklankę gęstego soku pomidorowego.

Na koniec zupę zaprawiamy niewielką ilością mąki. Do małej filiżanki lub kubeczka wsypać dwie łyżeczki mąki, dodać troszeczkę wody i ucierać łyżeczką do uzyskania jednolitej, gładkiej, niezbyt gęstej masy. Jeśli będzie za gęsta, po wlaniu do gorącej zupy zrobi się duży klusek. Taką „zaprawę” do zupy wlewamy powolutku stale ją mieszając. Zupę jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i na koniec dodać pokrojoną w ukośne plasterki marchewkę.

Podawać z makaronem, najlepiej drobniutkimi niteczkami lub ryżem, posypaną drobno posiekanym koperkiem. Klasyczna, wspaniała zupa pomidorowa jako rewelacyjne preludium do dobrego drugiego dania na niedzielny obiad. Pyszności!

Remik?
Jaki Remik?
Sprawdź sam...